Lukkoseppä on turvallisuuden ammattilainen

Lukkoseppä on yksi maailman vanhimmista ammateista. Lukkoseppä on ammattilainen, joka toimii oviin, ikkunoihin, kassakaappeihin ja ajoneuvoihin asennettavien lukkojen parissa. Tarvittaessa lukkosepänliike säätää, korjaa, asentaa ja huoltaa kaikentyyppisiä lukkoja. Jokainen joka on joskus jäänyt lukkojen taakse, tietää, kuinka tärkeän palvelun lukkosepät tarjoavat.

Puisista lukoista sähköisiin

Nykypäivänä olemme jo niin tottuneita lukkojen toimimiseen, että tuskin pysähdymme miettimään niiden tärkeyttä. Ilman turvallista, luotettavaa tapaa estää ventovieraiden pääsy koteihimme ja liiketiloihimme, elämä olisi huomattavasti turvattomampaa. Mitä todennäköisimmin nykyisen kaltainen, pitkälle erikoistunut yhteiskunta tuskin olisi mahdollinen ilman lukkojen tuomaa turvaa ja varmuutta.

Lukkoja on valmistettu yli 2 500 vuoden ajan. Ensimmäiset lukot valmistettiin puusta, josta siirryttiin myöhemmin käyttämään metalleja. Lukkosepän ammatti on ollut pitkään arvostettu käsityöläisammatti, joka periytyi mestarilta kisällille. Lukkosepät suunnittelivat, rakensivat, huolsivat ja avasivat lukkoja käsityönä. Lukkojen valmistuksen muuttuessa pikkuhiljaa massatuotannoksi 1900-luvulla, myös lukkosepän ammatti muuttui merkittävästi. Lukkojen suunnittelun ja rakentamisen sijaan lukkosepät erikoistuivat niiden asentamiseen ja avaamiseen. Poikkeuksen muodostavat nykyään erityistä turvallisuutta vaativat lukitusjärjestelmät esimerkiksi pankkiholveissa ja korkean turvallisuuden laitoksissa. Näissä tapauksissa lukot suunnitellaan ja rakennetaan edelleen tilaustyönä, jotta voidaan varmistaa, että järjestelmästä ei ole saatavissa kopiota.

Lukkosepän ammatti käy parhaillaan läpi toisenlaista suurta murrosta monien lukitusjärjestelmien siirtyessä mekaanisista elektronisiin. Elektroniset kulunvalvonta- ja lukitusjärjestelmät ovat olleet laajassa käytössä työpaikoilla jo jonkin aikaa, mutta nyt ne ovat alkaneet yleistyä myös asuinkiinteistöissä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lukkosepän ammatti keskittyy tulevaisuudessa entistä enemmän elektronisten järjestelmien suunnitteluun, asennukseen ja huoltamiseen mekaanisten lukkojen kanssa työskentelemisen sijaan.

Lukkosepänliike huolehtii asiakkaan turvallisuudesta ympäri vuoden ja vuorokauden

Lukkosepän ammatin olosuhteet ovat siis muuttuneet jonkin verran vuosituhansien aikana. Pääpiirteittään kysymys on kuitenkin samasta palvelusta; osaava lukkoseppä varmistaa omalla ammattitaidollaan asiakkaansa turvallisuuden. Luotettava lukkosepänliike tekee työnsä varmuudella, oli kyseessä sitten mekaanisen, asunnon oven lukon huoltaminen tai ostoskeskuksen kulunvalvontajärjestelmän suunnittelu. Lukkoseppä osaa mukautua tarvittaessa monenlaisiin tilanteisiin ja on tavoitettavissa silloin, kun hätä on suuri. 24h Lukkoseppäpäivystyskeskus päivystää 365 päivää vuodessa.

jaa